24 februari 2022
Aanwijzing 1: Voor dit detail hoef je voor de verandering eens niet omhoog te kijken.
Aanwijzing 2: Het is een verjaardagscadeau.
I-a, I-a,
Eigenlijk moet ik deze bijdrage in het ‘Heëlesj plat’ schrijven. Of ut ken ook dat ik het doe neersjrijve in het Algemeen Beschaafd Heerlens van Demi-Sec en Leonie Cornips. Mèr dan ben ik veel tse lang bezig met opzoeke, weil ik die tale niet zo goed doe kenne. Bovendien spreken veel Heerlenaren wel dialekt, maar is het lezen ervan voor de meesten toch lastig.
Ik was blij met de vele reacties (op Facebook). Wat blijkt: Heerlenaren zijn echte dierenliefhebbers, of zou hun genegenheid alleen de ezel geleden? Want het was inderdaad de hoef van de ezel op het Pancratiusplein. D’r lachende Eëzel is het symbool van de Heerlense carnaval en was een cadeau van de Junior Kamer Land van Herle. Zij feliciteerde de Heëlesje vasteloaves Verein De Winkbülle met haar 44-jarig bestaan en gaf tevens een jonge, nog onbekende kunstenaar uit de regio een kans zijn kennis en kunde te tonen. Die kunstenaar die dit typisch Heerlense standbeeld maakte was Cyriel Laudy. Een op de Heëlesje Wink zwevende lachende ezel. Deze grote ezel was en is er voor iedereen. Er werden ook 250 kleine, genummerde replica’s verkocht (voor 330 gulden, dat is zo’n kleine 300 euro anno 2022)
Hoe de Winkbülle aan de ezel komen is doorgaans bekend: de Heerlense carnavalsvereniging is ontstaan uit de Rij- en Jachtvereniging Heerlen. Aangezien met carnaval alles wordt omgedraaid werd het edele ros een ezel, natuurlijk lachend omdat hij met vasteloavend ‘veul sjpass’ heeft. Cor Driessen was de man die in 1947 de lachende ezel zijn gezicht gaf.