top of page
Homepage modder.jpg
Foto van schrijverouweleem

Hai-die-Hai Historisch Heerlen


Paasweekeinde. Zaterdagmorgen. Ik dacht ik sla een weekje over. Geen blog deze week. Alle tijd om onze kranten door te lezen. Te beginnen met het lokale nieuws. Een nieuwe KFC, misschien eerder zwemmen bij de Sigrano, de mijnlampencollectie van ir. Raedts is waar hij thuis hoort: in het Nederlands Mijnmuseum en dan een van mijn favoriete rubrieken: ‘Zwieg mich’. Een interview van Wim Frijns is volgens de schrijvers van de rubriek viraal gegaan. Het is duidelijk dat de zij nog last hebben van corona. 400 ‘besmettingen’ (keer bekeken) waarvan 5 ernstig (likes) is dan inderdaad ‘viraal gaan’ (De stand van vandaag, 16 april, 11.46 uur).


Over de metamorfose van Frijns’ ‘Woeësjkroam’ naar ‘inne Woeësjtehieëmel’ kan ik alleen maar grimlachen. Door het interview van Frijns ben ik wel nieuwsgierig geworden wat hij nog meer doet. Ik blijf kijken. Hij laat mensen hun verhaal vertellen. Daarbij is hij geïnteresseerd, grappig op zijn tijd, gevat en soms een echte hork. Kortom: amusante filmpjes voor als je wilt weten wat er zoal in het stadscentrum is gebeurd. Zo ook het gesprek met een jongedame, Anne, voor een bord met gekleurde post-it-briefjes. Ze blijkt er te staan namens ‘Samen maken we het Landsfort Herle’, een initiatief van de gemeente Heerlen. De bedoeling is om ‘op te halen wat er mag gebeuren met dit gebied (…) en hoe kunnen we de middeleeuwse geschiedenis gaan vertellen aan de mensen.’ Op die briefjes hebben mensen geschreven hoe zij vinden dat dit moet gebeuren. Als de camera inzoomt zie ik meteen dat mensen de het middeleeuwse deel van de opdracht niet hebben begrepen. Ik lees ‘café Pelt’, ‘aardige stad ipv taai leuk stadje’, ‘meer prullenbakken’, ‘meer terrassen’, ‘fietsenstalling’, ‘mijnen’, ‘moet in elkaar overgaan’, ‘in winkeltijd geen auto’s’ enzovoorts. Uiteraard vraagt Frijns Anne wat zij zelf een goed idee vindt. Dat heeft te maken met de kelders onder de horecagelegenheden aan het Pancratiusplein. ‘Hoe tof is het om een soort kroegentocht te doen, dat je naar de kelders gaat, daar een biertje kan drinken en weer door kan, om zo eigenlijk de middeleeuwse historie weer terug te halen naar het nu in een leuk sociaal jasje.’ Anne denkt wel aan de middeleeuwse geschiedenis, maar de manier waarop baart mij zorgen. De vraag is: Gaat het hier wel over geschiedenis? Ik neem Anne niets kwalijk. Ze zet zich in ieder geval in voor de geschiedenis. Ze is jong en enthousiast. Ze geniet van het leven en dat blijkt ook uit haar antwoord.


Nee, ik wil niet in een museum wonen, maar ik zit ook niet te wachten op een historisch pretpark. Maak van die kelders gezellige ondergrondse bars, verbindt ze desnoods, zodat je vanuit Bracke onder de straat door via de Kromme Toeter naar d’r Klinge en terug polonaise kunt lopen, hang hier en daar wat middeleeuwse martelwerktuigen op, zet een harnas bij de ingang. Heerlijk middeleeuws allemaal, maar praat niet over de geschiedenis of de historie van de stad. Die heeft er niets mee te maken. Het gaat om de sfeer, het feest, de drank, de gezelligheid, de stadspromotie. Geweldig, geniet ervan, maar laat de geschiedenis er alsjeblieft buiten.


Ik sympathiseer zelden met een kerk. Misschien komt het doordat het nu Pasen is, maar als ik dit soort historische hai-die-hai-hai-die-ho pretpark ideeën hoor, begrijp ik heel goed hoe geestelijken en gelovige mensen zich voelen als ze de Passion zien of wat ze denken als ouders die niet kerks zijn een communiefeest voor hun kroost geven of paartjes zien die alleen voor de show een kerkelijk huwelijk willen. Uiterlijk vertoon, feest, daar gaat het om.


Het idee mensen te bevragen over hoe zij willen dat hun leefomgeving er uit moet zien, is natuurlijk goed. De koppeling aan de geschiedenis is echter minder gelukkig. Mensen weten helaas weinig van de geschiedenis, zeker van de middeleeuwse geschiedenis van Heerlen. Hoe kunnen ze dan bruikbaar advies geven met respect voor die geschiedenis. Daar is waarschijnlijk te licht over gedacht. Hoe moet het dan wel? Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar heb wel verstand van geschiedenis en het overbrengen daarvan. Ik heb nog geen post-it-velletje geplakt. Ik ga dat alsnog doen.

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page