‘Achter het spoor’, het is een nieuwe term die te pas en te onpas te lezen is in de dagbladen en over een tijdje vermoedelijk ook in tijdschriften en boeken. Weet dan dat dit een nieuwe term is. Vermoedelijk bedacht, gemaakt en voor het eerst gebruikt in 2024 of kort daarvoor.
Ik woon namelijk al bijna 50 jaar van mijn leven in Heerlen. Van 1967 t/m 1981 en van 1991 tot vandaag de dag. In Schandelen om precies te zijn. Gisteren las ik voor het eerst dat ik ‘achter het spoor’ woon. Het is een term die blijkbaar al langer wordt gebezigd en er is zelfs een sympathieke Kerkradenaar de gemeente komen vertellen dat dit in deze super-sensitieve tijd discriminerend is. Anderen hebben daarentegen de typering als geuzennaam gebruikt.
Zijn dit aanwijzingen dat Heerlen verder ‘aan ’t verhollesje is’, aan het ‘vernederlandsen’ is? Of toont dit aan dat de afstand van Heerlen-Noord tot het centrum en Heerlen-Zuid groter is geworden? In Schandelen, en ook in Grasbroek, Musschemig en Hoppengraaf, gebruikt volgens mij namelijk niemand die term. Zolang ik mij kan herinneren wonen wij ‘uuever ’t sjpoor’, over het spoor. Niet erachter. Mijn medebuurtbewoonster Ine Sijben heeft zelfs een gesproken column in het boekenprogramma Biessen en Van Melick (bij boekhandel Van der Velden van Dam) die ‘Over het spoor’ heet en waarin zij gebeurtenissen in Heerlen-Noord belicht.
Een geuzennaam lijkt me niet nodig. Wel meer verbinding, want dat de nieuwe generatie uit het noordelijkere Heerlen-Noord ‘achter het spoor’ gebruikt, laat zien dat zij meer afstand voelt tot degene die eigenlijk ook gewoon ‘uuever ’t sjpoor’ wonen.
Comments