'Hal d'honneur' van Heerlen
Ondernemen
Peter Schunck
Hauset (België) 31 okt. 1873 - Heerlen 13 juli 1960
Schunck kwam als baby met zijn ouders naar Heerlen. Als oudste kind en enige zoon nam hij het textielbedrijf van zijn ouders over. Dat had toen al 60 medewerkers. Hij loodste het door twee wereldoorlogen, zware concurrentie vanuit Duitsland in de jaren twintig en de economische crisis van de jaren dertig. In die laatste periode liet hij het Glaspaleis bouwen. Na de Tweede Wereldoorlog floreerde de zaak onder zijn leiding en kwam er een tweede vestiging in Geleen.
Zie ook:
ir. A.E. Dinger
Batavia 7 jan. 1888 - Heerlen 29 juni 1952
Dinger kwam in 1910 als opzichter bij de Staatsmijnen naar Heerlen. Uiteindelijk werd hij hoofdingenieur en chef van de Bouwafdeling. Daarnaast was hij oprichter en eigenaar van de modelboerderij Hoeve De Aar. Hier werd vanaf 1929 op een meer hygiënische manier melk geproduceerd. Hij zette zich als voorzitter van de VVV in voor het toerisme in Heerlen en de Mijnstreek en als voorzitter van de Oranjevereniging wekte hij in Heerlen de liefde voor het Oranjehuis op. Zijn 'Rozentuin' was de basis voor de huidige ABP-tuin.
zie ook:
https://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/persoonsdocumentatie/Dinger,A.E.ir.pdf
Truus Peters
Nieuwenhagen 2 jan. 1955
Peters begon in de jaren tachtig in de Heerlense Passage een kledingzaak, Rubens Mode, waar ze vrouwenmode 'met een maatje meer' verkocht, hetgeen toen een nieuw concept was. Vervolgens ruilde ze deze zaak in voor een lingeriewinkel in de Oranje-Nassaustraat. Daar verkocht ze ook ondermode en protheses voor vrouwen die een borstamputatie hadden ondergaan.
Zie ook:
Max van Bergen
de geboorte- en sterfdata van Max van Bergen heb ik niet kunnen achterhalen. Wie helpt? Stuur me een mailtje: info@ouweleem.nl
In 1932 begon Van Bergen met de exploitatie van een bioscoop in Roermond. Kort daarna viel zijn oog op het sterk groeiende Heerlen, waar op dat moment al een aantal bioscopen waren. Hij gaf Frits Peutz de opdracht een nieuw theater tegenover het station te bouwen. Dit Royal-theater werd in 1938 geopend en was met ruim 1100 plaatsen de grootste bioscoop in de regio. Tijdens de oorlog was Van Bergen bij verzetsactiviteiten betrokken, maar kon hij niet voorkomen dat de bezetter en de NSB in zijn Royal een manifestatie hielden. Na de oorlog volgden twee uitbreidingen, in 1958 en 1986. Bij de laatste werd de zaal 'Maxim' gebouwd. De naam is een eerbetoon aan de oprichter van de Royal.
Zie ook:
https://www.rijckheyt.nl/cultureel-erfgoed/royal-theater
en
https://www.heerlenvertelt.nl/2010/01/royal-theater-heerlen/
Aloys 'Lex' Nelissen
Hoensbroek 16 juli 1949 - Heerlen 13 nov. 2021
De onlangs overleden Nelissen begon als disk-jockey, maar ontpopte zich als iemand die van alle markten thuis bleek. Was het een kwestie van 12 ambachten en dertien ongelukken of ondernemingszin en de behoefte steeds iets nieuws op te pakken? Hoe dan ook, hij was eigenaar van een discotheek, pizzeria-uitbater, theaterdirecteur, barista, koffie-importeur, presentator, theatermaker en zanger.
Zie ook:
https://www.1limburg.nl/lex-nelissen-op-72-jarige-leeftijd-overleden
Monique van den Kerkhof
Heerlen 15 augustus 1968
Van den Kerkhof is in Heerlen ook bekend als 'Madam van Dam' naar de door haar jarenlang gerunde bistro. Als werkneemster in de horeca (Café Pelt) besloot ze opnieuw eigen baas te worden. Eind jaren negentig had ze ook al vijf jaar een strijkbedrijf: Strijkservice Gesteven & Gestreken. 'Madam van Dam' werd een succes en een begrip in Heerlen. Enige tijd geleden maakte ze een gedurfde carrièreswitch. In de stad waar Winants en 't Raetheys het niet hadden gered, opende zij Boekhandel Van der Velden Van Dam. Het eerste deel van de naam is een eerbetoon aan de Heerlense schrijver Paul van der Velden. De nieuwe zaak aan de Promenade II is meer dan een boekhandel. Het is een klein cultureel centrum, waar naast boeken ook muziek wordt verkocht en waar kleine culturele evenementen plaatsvinden.
Zie ook:
Geerd Simonis
15 april 1966
Simonis is oprichter en eigenaar van C'magne. Dit bedrijf exploiteert onder andere het oude Philipscomplex op de Molenberg, waar diverse bedrijven hun thuisbasis hebben. Hij omschrijft zichzelf als 'een ondernemer die vindt dat je beslissingen moet nemen met je buik- je hart en je hoofd'. Als geboren Heerlenaar en telg van een ondernemersfamilie is Simonis erg betrokken bij het wel en wee van zijn geboortestad.
Zie ook:
https://heerlen.nieuws.nl/nieuws/50385/interview-geerd-simonis/
Uw stem uitbrengen?
Stuur een bericht met de naam van uw kandidaat
en eventueel een motivering (graag) naar:
of
ga naar de
en klik daar op de emoticon
die aan uw kandidaat is gekoppeld.